Thursday, December 5, 2013

Rajin Mengambil Minyak Ikan, Ini 20 Kebaikannya!

Sudah diketahui umum bahawa minyak ikan mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan tubuh. Tapi tahukah anda berapa penyakit boleh dicegah jika anda rajin mengambil minyak ikan? Sekurang-kurangnya terdapat 20 penyakit yang boleh dicegah dan dilawan dengan minyak ikan.

Penyakit kardiovaskular atau yang berkaitan dengan sistem peredaran darah
Minyak ikan tidak hanya membantu dalam menurunkan trigliserida, pengerasan arteri dan kolesterol, tetapi juga mencegah kelainan ritma jantung. 

Mencegah kanser
Minyak ikan telah terbukti berkesan terhadap tiga bentuk umum kanser - payudara, usus besar dan prostat. Omega 3 membantu menjaga sel-sel sihat yang normal dari bermutasi menjadi tumor kanser dan mengawal pertumbuhan sel yang tidak diingini.

Menormalkan kolesterol
Kehadiran EPA ( asid eicosapentaenoic ) dan DHA ( asid docosahexaenoic ) ditemui di sebahagian besar makanan tambahan minyak ikan berkualiti tinggi membantu mengawal kolesterol. 

Ramping dengan minyak ikan
Penggunaan ikan boleh digunakan untuk menyembuhkan hipertensi dan obesiti. Sebuah kajian di Australia mendapati diet penurunan berat badan menjadi sangat berkesan dengan pengambilan minyak ikan secara teratur.

Rawatan arthritis
Penggunaan jangka panjang dari minyak ikan dapat berkesan mengurangkan dan mencegah sakit arthritis.

Kesihatan mata
Omega 3 menawarkan perlindungan terhadap degenerasu makula ( AMD ) dari mata dan juga mengurangkan risikio sindrom mata kering. 

Gangguan mental
Minyak ikan membantu mengurangkan risiko penyakit demensia dan skizofrenia Alzheimer.

Kesihatan kulit dan rambut
Omega 3 membantu kelembapan sel kulit, menghasilkan kolagen, meredakan keradangan kulit dan memberikan wajah kelihatan muda. Kadar protein dalam minyak ikan membantu pertumbuhan rambut, menjadikannya lebih kuat dan sihat.

Tekanan darah tinggi
Omega 3 mempunyai anti keradangan dan anti koagulan yang membantu menurunkan tekanan darah. peredaran darah menjadi lebih lancar ke seluruh tubuh dan menyebabkan hanya sedikit sahaja tekanan diberikan pada jantung.

Asma
Ini membantu mengurangkan serangan asma dan bernafas lebih mudah.

AIDS 
Kajian yang dilakukan Program Ilmu Gizi di Lexington membuktikan minyak ikan membantu rawatan AIDS, kerana ia membantu mengurangkan tahap trigliserida. 

Kesihatan kuku
Minyak ikan boleh digunakan sebagai kosmetik. Pembambilan tinggi minyak ikan membantu meningkatkan tekstur dan kualiti kuku.

Kesihatan tulang
Omega 3 ditemui dalam minyak membantu mengatur kesimbangan mineral tulang dan rangkaian di sekitarnya.

Kemurungan
Orang yang mengalami kemurungan mempunyai tahap EPA yang rendah. Oleh itu, minyak ikan bermanfaat bagi mereka yang mengalami kemurungan.

Kehamilan sihat
Minyak ikan baik untuk ibu hamil kerana kandungan DHA di dalamnya membantu pembangunan mata dan perkembangan otak bayi. Ini membantu mengelakkan kelahiran pramatang, berat badan rendah semasa lahir dan keguguran.

Anti-keradangan
Ikan berkesan dalam mengurangkan keradangan dalam darah. Minyak ikan berkesan dalam mengubati gangguan pencernaan, sindrom usus pendek dan penyakit keradangan kronik.

Otak dan sistem saraf
Minyak ikan membantu meningkatkan memori, penaakulan dan fokus. Hal ini meningkatkan aliran darah dan bahkan mempengaruhi hormon dan sistem kekebalan tubuh, akhirnya mempengaruhi fungsi otak.

Melindungi diabetes jenis 2
Sebuah kajian mendapati, minyak ikan dapat mencegah keradangan pada sel-sel lemak yang boleh menyebabkan rintangan insulin. 

Jerawat
Minyak ikan berkesan untuk mencegah jerawat, kerana sifat EPA yang mempengaruhi pembentukan sebum di dalam folikel rambut.

Meningkatkan ketengangan emosi
Selain penurunan kemurungan, minyak ikan telah terbukti meningkatkan mood. 


Nah, banyak manfaat minyak ikan ni. Dah tergodakan? Apa lagi? Jom pakat borong Omega Guard meh. Bulan ni promosi hebat year end sale tau. Harga biasa RM136. Harga sekarang RM9X sahaja!! Untuk pembelian, sila hubungi: 

Diyana Atan
SID 891121
Tel/SMS/WA: 019-697 6889

1 comments:

Dr Akbar Abdullah said...


Info yang menarik mengenai minyak ikan Omega-3. Memang pengambilan minyak ikan Omega-3 banyak mendatangkan manfaat kesihatan. Namun pengambilan minyak ikan Omega-3 boleh juga mendatangkan kemudaratan sekiranya ianya diambil dalam dos yang berlebihan. Antaranya ialah ia boleh mendatangkan 'reversal effect' iaitu sistem imunisasi badan yang sepatutnya menjadi lebih kuat dengan pengambilannya akan menjadi lemah. Akibatnya seseorang itu akan mudah mendapat penyakit berjangkit dan penyakit kronik seperti kanser dan sebagainya. Selain itu, kesan terlebih dos minyak ikan Omega-3 juga ialah darah kita akan menjadi terlalu cair lalu meningkatkan risiko perdarahan luaran dan dalaman.

Post a Comment