Monday, December 17, 2012

Kuih Buah Rotan

Yuhuu...Assalam geng! Sape penah makan kuih buah rotan ni? Best kan? Kalo buat kudap tengok citer Korea memang tak sedar abih satu balang. Tang rangup tu yang best! Hehe. Alkesahnya aritu konon nak buat pulut durian. Aku suruhla Peja gi beli beras pulut. Di bawa baliknya TEPUNG PULUT?!! Hok alos...tak berpulut manala. Tergendala projek dua tiga minggu. Asal lalu ke dapur, asyikla tenung tepung tu. Nak buat mende la ngan tepung pulut ni. Search internet, jumpa resepi buah rotan. Actually, banyak resepi jugak yang jumpa, tapi terjumpa resepi ni yang kata akan menghasilkan buah rotan yang rangup sampai ke dalam. Wah-wah, apa lagi...try test buat la seround! Bahan-bahan pun simple je. Jom intip resepi.



Bahan-bahan:
500g tepung pulut
4 cmb gula pasir
1 biji telur
200g santan pekat
1/2 cawan air
1 cawan bijan
Minyak masak untuk goreng tenggelam

Cara-cara:
  1. Larutkan gula pasir dalam santan pekat. Campurkan sekali dengan telur.
  2. Gaulkan tepung pulut bersama larutan santan hingga rata.
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil di kacau dengan tangan sehingga mendapat doh yang lembut dan licin tetapi tak melekat di mangkuk. Boleh tambah atau kurangkan air jika perlu.
  4. Gentel doh menjadi bebola kecil dan golekkan dalam bijan. Buat hingga habis. 
  5. Panaskan minyak masak dengan api sederhana kecil.
  6. Goreng sehingga kekuningan. Gunakan penapis untuk mengasingkan buah rotan dengan lebihan bijan.
  7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tapiii.....buah rotanku tak menjadi!! Uwaaa!!! Tak rangup la..!!! Dia jadi liat. Rasa dah sedap (ececece, nak jugak!) Uhuhuhu. Mungkin sebab aku tergentel besor, tu yang jadi liat. Lepas tu dia popping dalam kuali. Adeh, dah macam buat kuih bom pulak kaedahnya. Ngee...takpe, takpe. Adunan ade lagi sparuh, simpan dalam peti. Kali ni nak try gentel kecik-kecik. Kot menjadi ke kan? Hehehe. Untuk kawan-kawan yang suka mengasah bakat, bolehla mencuba.

1 comments:

Miz Elle said...

hahahaha keciannyer.. bakpe jadi laguss tusss.... berapa resepi intai sblm start projek.. selalu ada tips2 kat resepi tuh.. waduh.. beli siap je la!

Post a Comment