Sunday, September 16, 2012

Khao Niaow Ma Muang (Pulut Mangga)

- Our Mango Sticky Rice at Rak Thai -

Assalam semua. Selamat sejahtera. Petang tadi lepas terjah renovation expo tu, perut lapor la pulak. Nak makan nasik ayam kat Chicken Rice Shop, beratur nak amik order punyalah panjang! For surela berjam nunggu nak dapat meja kosong. So, we decide makan kat Rak Thai jela. Kebetulan pulak tekak ni terasa-rasa sangat nak makan pulut mangga, buat pengubat rindu nak ke Hat Yai and Bangkok. Huhu...rindu betul nak gi sana. Rindu nak mentekedarah! Muahehe. Rindu ngan pulut mangga, pulut ayam, teh ais yang super duper marvelous! Hishh..Tak sabar nak skodeng tiket AA 18 September ni. Ada tiket free beb! Sampai je rumah, aku search cemana cara nak buat pulut mangga ni. Next time boleh buat sendiri, itupun kalau rajin! (sekarang ni, memang M A L A S manjang.) Moh layan mende bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan (3-4 orang makan)
  • 2 cawan beras pulut (seeloknya pulut susu) rendam 2 jam
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • 2 helai daun pandan (disimpulkan)
  • 3 sudu makan gula pasir
  • Mangga yang masak ranum secukupnya

Cara-cara
  1. Panaskan pengukus terebih dahulu, kukus beras pulut hingga setengah masak, kemudian masukkan 1/2 cawan santan yang telah dicampur dengan garam. Letak daun pandan sekali dan kukus pulut hingga masak.
  2. Untuk kuahnya: Baki 1 cawan santan tadi dimasak bersama daun pandan dan gula pasir. Bila agak mendidih, masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Bila agak pekat, tutup api. 
  3. Sendukkan pulut ke dalam mangkuk atau pinggan, tuang kuah santan dan hidangkan dengan hirisan mangga.
Selamat mencuba you alls!

2 comments:

wanie said...

Salam kenal..pernah buat ni,,memang sedap...singgah sini n follow juga..

Cik Mek said...

Salam Wanie...salam kenal juga ye..TQ sudi singgah blog saya. Bereh..i follow...

Post a Comment