Wednesday, December 12, 2012

Wishlist...ecececece

Wishlist? Kalo ikutkan wishlist hak betul benornya, nak rumah banglo sutir hok ada tanah lapang yang mendamaikan ala-ala macam kat resort gittu, gelang emas tulen 999 buleh 3 4 jari dalam 5 6 urat, lagi...(wah, mata duitannyer!! Pengsan Peja kalo baca ni) Hahaha. Tapi memandangkan tengah mengandung sekarang ni, maka kita tukar wishlist jap. Tukar wokeh, bukan cancel. Ngeeee. Apa yang saya hajati selepas saya melahirkan nanti...ececece...


Pertama: Medela Freestyle.
 InsyaAllah...bakal memiliki bulan Mac 2013

Kedua: Deep Freezer untuk simpan stok EBM. 
Masa Iman dulu main simpan dalam peti sejuk biasa tu. Stok EBM pun nyawa-nyawa ikan sebab tak banyak ilmu sangat pasal pam mengepam.

Atau nak memiliki Chest Freezer inikah? Wah, cita-cita...dasat!! Ini gamak boleh taruk eskrim pastu jual kat skolah Naim. Muahehehe. 


Ketiga: Nak Soft Structured Carrier (SSC). 
Kiut kan kendong baby macam tu? (Tengah duk bayangkan lelaki tu ialah Peja yang duk kendong baby or Iman. Fuyoo...macho seh!) Macam selesa je. Kita nak gi mari pun mudah. Tak yah nak berstroller bagai. Jimat space pun ye jugak. Memula tu macam nak Ergobaby carrier seperti di dalam rajah macam dalam gambar ni, tapi ngenangkan harga dia lebih dari RM450, maka aku cancelkan niat suci murni dan tulus ikhlas itu. 

Beralih pula pada SSC hasil tangan NeezaNeedleS ni. Orang Putrajaya je pun. Nampak comfort jugak, banyak corak kain yang menawan hati dan yang penting the price is much much more lower than Ergobaby.


Ok, ni pulak wish yang mengada-ada. Kira list tambahan yang tak berapa nak penting tapi nak jugak. Ngeee. Comelkan tilam-tilam kekabu ni? Dulu masa Naim orang bagi..kira pakai yang second handla. Tiba time Iman, pakai lagi tilam yang tu..sebab masih elok lagi. Tiba time baby, tilam tu pun dah lunyai. Tu yang mak baby jagi gediks nak beli tilam baru. Tambah-tambah lagi pattern yang ada, eii...comel-comel! Geram!! Tapi as usual, bila masuk tang harga..tu dia!!! Sampai RM280 wokeh! Tu include skali ngan comforter la. Kalau takmo comforter RM230 exclude postage!! Ini kalo betul-betul nak, target kene sebelum baby keluar. Ececece..nyimpan la 60 hengget sebulan nak nyampai ke bulan 4 nun!


Banyak website yang jual tilam kekabu ni. Dah jadi macam trend balik kut lani. Dulu org pakai tilam span tu kan? Tapi tilam jenis tu panas. Sian baby. Tilam kekabu ni sejuk. Antara website yang aku ziarah ialah littledje, bantalkabu dan beberapa website yang lain. Dalam banyak-banyak tilam tu, aku suka tilam dari littledje sebab saiz tilam dia agak besar. Baby leh pakai lama. Jahitan dia pada mata rabun aku ni nampak kemas. No wonderla harga dia mahai skit dari yang lain. Ok, stakat tu dulu wishlist aku konon. Bersambung lagi di lain masa. Adios! Wassalam.

11 comments:

luvly_heart said...

wallaahhh tilam kekabu tu sgt terbaik tau cik didi.. tp gak kawe beli set tilam saja tanpa sarung, beli dgn littledje, satu set RM120 sahaja. jimat doh RM110 tu... hok RM110 tu buleh beli byk meter kain cotton, suruh org kat kg jahit, buleh berset-set doh, sene nak tukar kalu basuh... hehehehe... :))

Cik Mek said...

Ye ke long? Betul-betul! Jimat banyok tuh! Kita amik ukuran pahtu wi ke tukang jahit kat kapung dih? Hehehe..bijok bijok!

luvly_heart said...

haah, kalu mcm org senang jah sbb wi ke ma jah kain tu, pahtu masa dia mari KL dia ukur sendiri set tilam tu..

http://mommiesafiyyah.blogspot.com/2012/09/cari-set-tilam-kekabu-utk-baby-baru.html

pahtu, hok lagi best tu, kalu nak beli kain cotton comel2 dgn harga borong, jom kita gi kedai borong, tp kena beli 10 psg/40 meter minimum. kalau gi ramai2 (2,3 org) dpt la beli sikit2 sore pakat ramai2.. hehehe kalu gi kedai tu meme terduduk situ la jwb dio, mugo mabuk byk jenis.. :))

pahtu, nak lagi best, pos kain2 yg kita suka tu kepada kwn kita mc na @ Nurul Aziyana, http://nurulaziyana.blogspot.com/2012/08/baby-quilt-tempahan-fatimah.html

tempah dgn dia jahit baby quilt... wallahhh... tp gak loni yana duk sibuk nego shaklee, dok siap lagi tempahan org tu... hahaha ;))

selamat mencuba! kalau nak wat trip gi kedai borong kain cotton, buleh contact I ye, nnti kita gi ramai2, harga RM55 sepasang (kain yg org biasa jual RM80 sepasang tu)... hehe :))

luvly_heart said...

haaa lagi satu, masa safiyyah dulu sy pakai carrier baby bjorn, and mmg lagi suka pakai carrier berbanding stroller, tp didapati bahawa, carrier baby bjorn tu tak support bahu kita apabila baby makin besar dan berat. berat baby tu duk kat bahu kita. berat mata memandang, berat lagi bahu yang menggalas. hahaha...

so, utk 2nd baby ni, org nak try ssc pulok, beli brand ergobaby, harga RM620 rasanya termasuk postage, tp pembayaran dilaksanakan secara berkutu...sebulan RM155... ngeh ngeh ngeh...main 4 bulan jah, 4 org... main kutu jah mampu cik didi weh...

:))

luvly_heart said...

utk freezer, jenuh serata alam saya mencari upright freezer, tak minat deep freezer wpun harga dia lagi murah. boleh nengok entri saya dulu pasal upright freezer ni:

1) http://mommiesafiyyah.blogspot.com/2011/03/tokey-tokey-kedai-letrik-baik-ko-jual.html

2) http://mommiesafiyyah.blogspot.com/2011/03/misi-selesai.html

hihihi...berbaloi2... ;)) sementara baby dok keluar lg ni, skrg freezer tu jadi tempat letak durian crepe.. haha :P

Miz Elle said...

Pheewit.. banyak wish list tu!! Yang last tu tunggu yek.. kot projek menjadi.. hahahaha...!!

Cik Mek said...

Long, spasang tu buleh 1 set tilam kabu tu ko..? Bulehla nok gi, nati buleh gergaji minggu depang...sedap skit soping..hehehe

Cik Mek said...

Ha'ah, hok SSC tu ore tgk kat MamaPanda tu la long, dia memang buat kutu..nok beli cash debbuk serro berat ka'loh! Hehehe..xpe2, along beli dulu..nati testimoni eh..bila doh due long?

Cik Mek said...

Miz Elle: Deras-deras sket..leh support bisnes adik bradik...ekekekeke

luvly_heart said...

sepasang tu buleh buat 1 set, pahtu ado lagi balance2 kain tu, so kain hok balance2 tu tempah quilt dgn yana. hehe

beres..nnti dh pakai ssc ergobaby tu sy kasi review ye... due date 24 Jan 2013.. tak lama doh, gedeba weh...

NUR SERI SHAFIDA said...

salam..nak tanya macam mna nak order tilam kekabu tu?

Post a Comment