Sunday, April 8, 2012

Triffle

Selamat hujung minggu semua. Ke mana korang cuti-cuti ni? Aku tak ke mana pun. Melepak je kat rumah. Ada misi penting yang perlu dilaksanakan. Misi tersebut ialah...mengerjakan berkontena baju yang tak basuh lagi. Huhu. Time hujung minggu la nak settle semua. Nak ngejorkan panas matahari lagi, berpulun bergasakla. Nasib ko la mesen basuh. Time petang pulak boring-boring kat rumah, skodeng dapur semua bahan ada, so apa lagi...boleh buat triffle! Senang je nak buat ni. Tak sampai 5 minit penyediaannya. 




Bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin buah-buahan koktail
4 sudu besar tepung kastard
1/2 tin air buah-buahan
1 kotak jelly
Kek - apa2 jenis pun boley, nak roll ke, taknak ke..suka hati!

Cara2:
1. Potong kek sama tebal dan susun dalam bekas
2. Satukan susu cair + kastard + air buah-buahan. Kacau sebati kemudian panaskan. Kacau perlahan sehingga menjadi pekat dan berkilat. Kemudian tuang kedalam bekas yang disusun kek tadi.
3. Susun suka hati buah-buahan kotail di atas kastard tadi.
4. Masak jelly ikut arahan pada kotak. kemudian, agak2 suam, tuang untuk lapisan atas skali...sejukkan dalam peti es, siap!!

Huhuhu..senang je kan? Memang resepi masuk peti sejuk ni aku suka sangat. Tak banyak kerenah. Haha, suka sangat ye? Ke nak buat yang lain-lain tak reti? Kuikuikui. Lebih kurang la. Selamat berhujung minggu semua! Layanzzz...

0 comments:

Post a Comment