Tergoda tak? Semua lapar tak tengok kek aku ni? Jemput telan air liur ye kengkawan. Sedap sangat tau kek ni! Terasa coklatnya, cheesenya. Yummy! Kalo tak caya, buatla sendiri. Meh aku bagi resipi. Biorlah aku puji kek sendiri. Korang takkan puji punya.
Bahan2:
200g mentega / margerin (3/4 cawan + 1sb penuh)
200g dark choc (3/4 cawan choc yg disagat/dhiris halus)
170g tepung gandum (1 1/2 cawan rata)
30g serbuk koko (1/4 cawan rata)
4 biji telur
170g gula halus (1/2 cawan rata + 3sb rata)
**inti cheese**
250g cream cheese
60 g gula castor (1/2 cawan)
1 biji telur
25ml air
Cara2:
1. Cairkan mentega dan choc secara double boil. Kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Tepung dan koko diayak bersama.
3. Di dalam mixer, pukul telur dan gula hingga kembang.
4. Masukkan campuran tepung dan gaul rata dengan spatula.
5. Masukkan pula campuran choc yang dah dicairkan tadi, kemudian kacau rata.
**untuk inti**
6. Campur semua bahan bagi inti, kecuali telur. Pukul sampai kembang.
7. Kemudian, masukkan telur dan pukul lagi (kejap je, bagi rata)
8. Masukkan adunan brownies dalam loyang yang dah dialas dengan kertas minyak. Kukus selama 20 minit.
9. Kemudian, masukkan inti. Kukus selama 15 minit.
*balut loyang dengan aluminium foil*
200g mentega / margerin (3/4 cawan + 1sb penuh)
200g dark choc (3/4 cawan choc yg disagat/dhiris halus)
170g tepung gandum (1 1/2 cawan rata)
30g serbuk koko (1/4 cawan rata)
4 biji telur
170g gula halus (1/2 cawan rata + 3sb rata)
**inti cheese**
250g cream cheese
60 g gula castor (1/2 cawan)
1 biji telur
25ml air
Cara2:
1. Cairkan mentega dan choc secara double boil. Kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Tepung dan koko diayak bersama.
3. Di dalam mixer, pukul telur dan gula hingga kembang.
4. Masukkan campuran tepung dan gaul rata dengan spatula.
5. Masukkan pula campuran choc yang dah dicairkan tadi, kemudian kacau rata.
**untuk inti**
6. Campur semua bahan bagi inti, kecuali telur. Pukul sampai kembang.
7. Kemudian, masukkan telur dan pukul lagi (kejap je, bagi rata)
8. Masukkan adunan brownies dalam loyang yang dah dialas dengan kertas minyak. Kukus selama 20 minit.
9. Kemudian, masukkan inti. Kukus selama 15 minit.
*balut loyang dengan aluminium foil*
Kalo ko nak buat lapis cheese pun boleh gak. Step 8 tu ko kukus 15 minit. Pastu buat step 9, kukus 15 minit juga. Pastu ko ulang balik step 8 tu, kali ni kukus selama 20 minit. Nyum nyum!! Eksperimen ni aku buat time cuti ujung minggu je. Ni hasil sukses eksperimen ari Ahad lepas. Huhu. Berjaya!!! Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment